Bemutatkozás

A Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium immár negyedszázada elismert, jól működő iskola négy-, öt- és hat évfolyamos gimnáziumi és öt évfolyamos szakgimnáziumi osztályokkal. Az intézmény Székesfehérvár egyik legszebb részén, a belvároshoz közel, csendes, szép természeti környezetben álló modern épület nagy belső terekkel, pihenősarkokkal, újszerű építészeti megoldásokkal, méltán nyerte el 2010-ben az Építészeti Nívódíjat. Az iskola ma is újszerű: a tisztaság, a környezetvédelem kiemelt szerepet játszik a tanulók és az ott dolgozók életében. 2011-től elsőként valósítottuk meg Székesfehérváron a középiskolák közül a szelektív hulladékgyűjtést. Az egészséges, tiszta környezetet megőrizzük, tanítványainkkal és szüleikkel közösen építjük, szépítjük környezetvédő akciókkal. Jól felszerelt iskolai könyvtár, informatika tantermek, szaktantermek és szakmai műhelyek biztosítják az oktatás magas színvonalát.

 Az országos kompetenciamérések eredményei több éve tanulóink tudását igazolják: minden mért korosztály és kompetencia tekintetében az országos élvonalban vagyunk vagy a legjobb teljesítményt nyújtották diákjaink.

Az idegen nyelv oktatása terén is a város egyik legeredményesebb iskolája a Tóparti. Minden gimnáziumi osztályban emelt szintű idegennyelv-oktatás folyik: a tanulók két idegen nyelvet angol/német sajátítanak el. A szakgimnáziumi osztályok angol nyelvet tanulnak, a 9. évfolyamtól kezdődően szakmai idegen nyelvet is. A diákjaik idegennyelvtudását bizonyító „C” típusú közép- és felsőfokú nyelvvizsga-bizonyítványok száma folyamatosan növekszik.

Az emelt szintű érettségi vizsgára előkésztő foglalkozásokon készítjük fel tanulóinkat magyar nyelv és irodalomból, történelemből, a második idegen nyelvből, matematikából, fizikából, biológiából és kémiából. A közép- és az egyre inkább elvárássá váló emelt szintű érettségi és a szakmai vizsgák kiemelkedő eredményei a magas színvonalú oktatómunkát dicsérik.

Iskolánk az egyetemi-, főiskolai beiskolázási rangsorban az országos listák élmezőnyébe került – az országos kompetenciamérés, valamint a közép- és emelt szintű érettségi vizsgák eredményei és az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) eredményei alapján - a vegyes típusú középiskolák között, és azóta is őrizzük ezt az eredményt.

A tópartis tanulók eredményesen szerepelnek a városi, a megyei- és az országos tanulmányi, műveltségi versenyeken és kulturális bemutatókon. A Fejér Megyei Diáknapokon sorozatosan fesztiváldíjas, illetve Székesfehérvár Megyei Jogú Város legeredményesebb középiskolája. A tömeges és sikeres sporttevékenység elismeréseként az intézmény egy évtizede a város legeredményesebb középiskolája.

Művésztanáraink, volt növendékeink és művészeti szakgimnáziumi tanulóink rendszeres kiállításai a város kulturális életének is rangos, érdeklődéssel várt eseményei, érdekes színfoltjai.

Az iskolában eredményes tehetséggondozás folyik: tantárgyi szakkörök, versmondó kör, irodalmi színpad nyújt lehetőséget az érdeklődőknek, öntevékeny diákcsoportok működtetik az iskolaújságot és az iskolarádiót. Rendszeresek a túrák, a sportolási lehetőségek, a versenyek. Hatékonyan működő iskolai diákbizottság, tartalmas DÖK rendezvények várják a diákokat.

A legrangosabb elismeréseink: 2002-ben az iskola elnyerte a Fejér Megyei Minőségi Díjat, 2008-ban pedig a Közép- dunántúli Regionális Minőségi Díj kitüntetettje lett. A legutóbbiak: 2014 őszén az iskola elnyerte a Fejér Megyei Príma Díjat és közönségdíjat, a mentoráló intézmény címet, Az EMMI dicsérő oklevelét, valamint Székesfehérvár Megyei Jogú Város elismerő oklevelét.

Dr. Vizi László Tamásné, igazgató