Iskolánk története

Fejér megye és Székesfehérvár oktatási életét irányító szakemberek számára az 1980-as évek közepén készült statisztikai felmérések egyértelművé tették, hogy az évtized végére - különösen a középfok tekintetében - ugrásszerű létszámnövekedéssel kell számolni. Az adatok indokolttá tették egy új székesfehérvári gimnázium alapítását. A kivitelezési munkák 1986 tavaszán kezdődtek meg.

A Tóparti Gimnáziumban  1989. szeptember 1-jén, az első ünnepélyes tanévnyitóval elkezdődött az első tanév. Az iskola 11 általános tantervű gimnáziumi osztállyal és honvéd kollégiumi tanulókkal kezdte meg működését. Azóta az iskola profilja többször bővült, illetve módosult a társadalmi igényeknek megfelelően.

Az 1990/1991. tanévben az angol illetve német nyelvi specialitású osztályok indításával javultak a beiskolázási mutatóink, ezekbe az osztályokba azóta is többszörös a túljelentkezés.

1992. szeptember 1-jétől ismét új arculattal jelent meg az iskola a képzések sorában: képző- és iparművészeti szakközépiskolai osztályt indítottunk három tanszakkal. Az iskola új neve: Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola. A művészeti szakközépiskolai képzés 1992 óta színesíti az intézmény és Székesfehérvár oktatási palettáját. A szakközépiskolai osztályainkban párhuzamos oktatás folyik, érettségire és OKJ szerinti szakmai végzettségre történő felkészítéssel. A szakmai képzés jól felszerelt műhelyekben, modern eszközökkel zajlik a grafika, a kerámia és a textilműves tanszakokon.

Az 1996/97-es tanévtől tovább bővült az iskola oktatási kínálata: egy általános tantervű osztályban humán, illetve reál irányultságú képzést indítottunk, melynek keretében az osztály egyik fele a magyar és a történelem, a másik fele a matematika és a fizika tantárgyakat tanulta magasabb óraszámban.

A 2003/2004. tanévben jelentős változásokra került sor:

Ebben a tanévben indítottunk először 5 évfolyamos gimnáziumi osztályt. Az osztály képzése nyelvi előkészítő évfolyammal indul, a tanulóknak 18 idegen nyelvi órája van hetente. Ez az osztály lett a humán-reál irányultságú osztály.

Beindult az iskolában a 6 évfolyamos gimnáziumi képzés emelt szintű idegen nyelvi oktatással, melynek eredményeképpen már felvételt hirdettünk a 6. osztályos tanulóknak is. A képzésre azóta is nagy a érdeklődés a szülők és a diákok részéről.

Hatásvizsgálatok eredményeinek megfelelően a 2013/2014. tanévtől profil módosításra került sor az 5 évfolyamos gimnáziumi képzésben. A humán irányultságú képzést a kémia-biológia irányultság váltotta fel.

A 2014/2015-ös tanévben sok színvonalas, jól sikerült rendezvénnyel ünnepeltük meg iskolánk fennállásának 25 éves jubileumát.

2016. szeptember 1-jén az iskola neve Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnázium lett a törvényi változásoknak megfelelően. A szakközépiskolai osztályok ugyanazokkal a tanszakokkal szakgimnáziumi képzésben részesülnek.

Jelenleg 24 osztályban, több mint 60 pedagógussal, 750-nél nagyobb tanulói létszámmal folyik az oktatás a Tóparti Gimnázium és Művészeti Szakgimnáziumban.